Categorieën
Mobiliteits advies en fysiotherapie

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Een rustige middag thuis. De Tv volg je eigenlijk maar half, je dut wat in na een kopje thee. Eigenlijk schrik je van de deurbel. Hup snel uit die luie stoel! Je verwacht het misschien niet maar het komt voor dat de bovenstaande actie fysiotherapie bij een nieuwe heup tot gevolg heeft.

Jongeren en volwassenen zullen hun hand er niet voor omdraaien, snel even opstaan voor de deurbel. Maar bij de gemiddelde oudere liggen er gevaren op de loer. Gevaren die ervoor kunnen zorgen dat je komt te vallen. Het vloerkleed rolt op, je bent duizelig na het lange zitten, het is ongemerkt al schemerig geworden. In deze situatie is de kans op een heupbreuk onnodig groot!

Als fysiotherapeut aan huis werk ik veel samen met thuiszorg, verpleging en ergotherapie. Als er één probleem complexer is dan je zou denken dan is het wel valgevaarlijkheid. Veel patiënten belanden na een nieuwe heup binnen 5 jaar weer in het ziekenhuis. Maar waar ligt dit nu aan?

De oorzaken zijn legio en als fysiotherapeut kost het een tijdje voordat je gaat inzien waar de problemen liggen. Voor mij heeft de cursus “geïntegreerde thuiszorg” veel inzicht gegeven, maar het meest leer je bij de patiënten thuis. Wij komen regelmatig voor fysiotherapie voor en na een heup operatie, vaak als gevolg van een val.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat slaapmedicatie een grote boosdoener is voor de valpartijen in huis. Het betreft een epidemiologisch onderzoek naar veiligheid van slaapmedicatie. Uiteraard is slaapmedicatie niet de enige risicofactor om te vallen.

In de praktijk bemerk ik drie type gevaren:

1 Gevaren gelegen binnen de patiënt (slaappillen, dementie, evenwichtsstoornissen)

2 Gevaren gelegen in de omgeving (schemering, kleden, rollator buiten handbereik)

3 Gevaren door externe prikkels (verpleging niet consistent, de deurbel, onwetendheid van de familie)

Om deze gevaren te verminderen is samenwerking tussen thuiszorg, ergotherapie, fysiotherapie maar ook specialistische zorg noodzakelijk. Hierbij moet de patiënt en de mantelzorger centraal staan.

Niet alleen de medicatie is het probleem. Er moet goed gekeken worden naar alle overige factoren om een oudere te kunnen helpen bij valgevaarlijkheid. Daarnaast kost het tijd en vertrouwen om verandering teweeg te brengen, zeker in iemand zijn eigen huis. Daarom hoop ik dat fysiotherapie en thuiszorg niet worden vergeten. Het verminderen van slaapmedicatie kan in specifieke gevallen helpen maar er is meer nodig om te voorkomen dat iemand valt!

Bovenstaande gaat voornamelijk over valgevaar bij ouderen. Hierbij kan een heupbreuk het gevolg zijn met een heup prothese tot gevolg. Echter behandelen wij ook veel cliënten met een nieuwe knie of nieuwe heup ter gevolge van slijtage, ook dan is een specifieke aanpak essentieel voor een goede revalidatie. Wil je meer weten over onze aanpak fysiotherapie bij valgevaar, een nieuwe knie of een nieuwe heup? Maak een afspraak voor een intake of stel je vraag via de onderstaande WhatsApp knop.