Categorieën
Mobiliteits advies en fysiotherapie

Het knapste meisje uit de bollenstreek.


Repost uit 2014 Fysiotherapie Heiloo:

“We zijn op kantoor, je kunt wel even langskomen”. Voor die zin is uitgesproken ben ik al onderweg. Op de koffie bij de mannen van HeilooPlus. We lijken mannen die elkaar hun nieuwe wagen showen. Er hangt geen geur van verbrand rubber maar van ozon uit de printer. Geen patserig chroom maar blinkend witte pagina’s. Aan mijn kant het enthousiasme over een veranderlijke markt gemixt met verhalen uit de praktijk. We doen niet mans over wie de grootste bak heeft, maar we kijken of het matcht. Een maandelijkse column in HeilooPlus. We schudden elkaar de hand. Ervaringen en actualiteiten uit Heiloo. En dat op het gebied van zorg en welzijn.

In een markt veranderlijk als het weer valt genoeg te beleven. Als mobiele fysiotherapeut rijd ik door Heiloo en omgeving. Ik kom bij patiënten thuis, bij zorginstellingen en babbel met collega’s uit andere vakgebieden. Zo krijg ik een duidelijk overzicht van het zorglandschap in en om Heiloo.

Afgelopen week was ik bij de Amberhof in De Loet. Ik gaf fysiotherapie in Heiloo aan een demente man van 88 jaren jong. Zijn geheugen is als een dikke soep: troebel en stug. Hij staart glazig naar een foto en zegt: is dat niet mijn trouwfoto, die daarzo? Verdomt, hij heeft gelijk. “Bent u met zo’n lekker ding getrouwd?”, vraag ik hem plagend. Zijn ogen beginnen te glimmen alsof hij ineens het licht heeft gezien. Ja zeker! Met het knapste meisje uit de bollenstreek! Datums, namen hij wist het nog precies, prachtig om te horen.

Een maand eerder kwam burgemeester Hans Romeyn op bezoek voor hun 60 jarig huwelijk. Een leuk gesprek en een stralend boeket. Ook een mooie dag, alleen deze is hij alweer vergeten.

Deze post komt uit 2014, HeilooPlus overgegaan in Buchonline. Op dit moment focust MoFysio zich op fysiotherapie thuis en schrijft recentelijk geen colomns op Buchonline. Wat niet is kan nog komen!

Categorieën
Mobiliteits advies en fysiotherapie

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Een rustige middag thuis. De Tv volg je eigenlijk maar half, je dut wat in na een kopje thee. Eigenlijk schrik je van de deurbel. Hup snel uit die luie stoel! Je verwacht het misschien niet maar het komt voor dat de bovenstaande actie fysiotherapie bij een nieuwe heup tot gevolg heeft.

Jongeren en volwassenen zullen hun hand er niet voor omdraaien, snel even opstaan voor de deurbel. Maar bij de gemiddelde oudere liggen er gevaren op de loer. Gevaren die ervoor kunnen zorgen dat je komt te vallen. Het vloerkleed rolt op, je bent duizelig na het lange zitten, het is ongemerkt al schemerig geworden. In deze situatie is de kans op een heupbreuk onnodig groot!

Als fysiotherapeut aan huis werk ik veel samen met thuiszorg, verpleging en ergotherapie. Als er één probleem complexer is dan je zou denken dan is het wel valgevaarlijkheid. Veel patiënten belanden na een nieuwe heup binnen 5 jaar weer in het ziekenhuis. Maar waar ligt dit nu aan?

De oorzaken zijn legio en als fysiotherapeut kost het een tijdje voordat je gaat inzien waar de problemen liggen. Voor mij heeft de cursus “geïntegreerde thuiszorg” veel inzicht gegeven, maar het meest leer je bij de patiënten thuis. Wij komen regelmatig voor fysiotherapie voor en na een heup operatie, vaak als gevolg van een val.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat slaapmedicatie een grote boosdoener is voor de valpartijen in huis. Het betreft een epidemiologisch onderzoek naar veiligheid van slaapmedicatie. Uiteraard is slaapmedicatie niet de enige risicofactor om te vallen.

In de praktijk bemerk ik drie type gevaren:

1 Gevaren gelegen binnen de patiënt (slaappillen, dementie, evenwichtsstoornissen)

2 Gevaren gelegen in de omgeving (schemering, kleden, rollator buiten handbereik)

3 Gevaren door externe prikkels (verpleging niet consistent, de deurbel, onwetendheid van de familie)

Om deze gevaren te verminderen is samenwerking tussen thuiszorg, ergotherapie, fysiotherapie maar ook specialistische zorg noodzakelijk. Hierbij moet de patiënt en de mantelzorger centraal staan.

Niet alleen de medicatie is het probleem. Er moet goed gekeken worden naar alle overige factoren om een oudere te kunnen helpen bij valgevaarlijkheid. Daarnaast kost het tijd en vertrouwen om verandering teweeg te brengen, zeker in iemand zijn eigen huis. Daarom hoop ik dat fysiotherapie en thuiszorg niet worden vergeten. Het verminderen van slaapmedicatie kan in specifieke gevallen helpen maar er is meer nodig om te voorkomen dat iemand valt!

Bovenstaande gaat voornamelijk over valgevaar bij ouderen. Hierbij kan een heupbreuk het gevolg zijn met een heup prothese tot gevolg. Echter behandelen wij ook veel cliënten met een nieuwe knie of nieuwe heup ter gevolge van slijtage, ook dan is een specifieke aanpak essentieel voor een goede revalidatie. Wil je meer weten over onze aanpak fysiotherapie bij valgevaar, een nieuwe knie of een nieuwe heup? Maak een afspraak voor een intake of stel je vraag via de onderstaande WhatsApp knop.

Categorieën
Mobiliteits advies en fysiotherapie

Fysiotherapie Alkmaar

Foto: Kaasdragers op het Waagplein te Alkmaar

Wij zijn actief als specialist in de thuisbehandeling in Alkmaar. Wij werken samen met verschillende instanties in de regio. Je kunt rekenen op uitstekende service voor fysiotherapie aan huis. Of u nu woont in Daalmeer, Oudorp of het Oranjepark. Je kunt ons ook regelmatig vinden bij zorginstellingen als Westerhout en De Nieuwpoort. Wanneer je woont in Akmaar en omgeving dan kunt je direct online reserveren.

MoFysio heeft zich gespecialiseerd in fysiotherapie aan huis. Dat is fysiotherapie thuis in jou eigen vertrouwde omgeving, ook in Alkmaar.

MoFysio staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De fysiotherapeuten zijn BIG geregistreerd. Daarnaast is MoFysio een “gezond voorbeeld Heiloo” in het kader van Appeltje eitje en werkt nauw samen met andere zorgverleners, wijkcentra en de hulpmiddelenbrache.

Categorieën
Mobiliteits advies en fysiotherapie

Fysiotherapie tijdens Corona

Wij werken volgens de huidige Corona richtlijnen van het RIVM en houden rekening met jouw specifieke situatie. Ook onze mobiele behandelbank wordt ontsmet na elke behandeling. Bij een behandeling op de behandelbank vragen wij je om zelf handdoeken klaar te leggen.

Fysiotherapie open tijdens lockdown Covid-19 Corona 2020 en 2021
Onze standaard Corona uitrusting

Natuurlijk vragen wij jou om geen afspraak te maken als er symptomen van Corona aanwezig zijn. Uiteraard werken wij volledig volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast voelen wij ons geroepen om juist nu, goede fysiotherapie aan te bieden. Veel specialistische behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld en fysiotherapie is extra belangrijk in deze periode. Wij zetten ons dagelijks in om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en jou zoveel mogelijk te ondersteunen in je mobiliteit.

Fysiotherapie praktijk open tijdens covid-19 corona december 2020
Fysiotherapie tijdens de covid-19 lockdown

Categorieën
Mobiliteits advies en fysiotherapie

Fysiotherapie in Heiloo

fysiotherapie heiloo
Het Maalwater, een van onze favoriete plekken in Heiloo

De roots van Mofysio liggen in Heiloo. Dit is dan ook de plek waar het allemaal begon met onze thuisfysiotherapiedienst. Al sinds de beginjaren zijn wij actief bezig geweest met adverteren en het schrijven van columns om ons kenbaar te maken. Je hebt Mofysio vast wel eens in de Uitkijkpost gezien. Hierdoor weten de meeste mensen in Heiloo ons tegenwoordig goed te vinden. We komen bijvoorbeeld aan huis in Plan Oost, Ypenstein of het Blockhovepark en zijn daarnaast regelmatig te vinden bij zorginstellingen zoals de Loet en Overkerck. Inmiddels hebben wij onze dienst uitgebreid naar de BUCH gemeenten, Alkmaar en Heerhugowaard.


De fysiotherapeut aan huis Jesper Beeldman
Jesper Beeldman verzorgt de behandelingen in Heiloo

Voor een behandeling in Heiloo komt Jesper bij jou thuis. Hij stelt zich graag even aan je voor:

Leuk om kennis te maken! Ik woon in het gezellige Heiloo samen met mijn vrouw en dochtertje. In 2014 heb ik de hbo-opleiding Fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam. In mijn laatste studiejaar heb ik Mofysio opgericht en ben ik een aantal jaren actief geweest als therapeut. Tussendoor ben ik begonnen aan de studie Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met de nieuwe kennis die ik tijdens deze studie heb opgedaan, ben ik begonnen als Medisch Adviseur Hulpmiddelen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Inmiddels ben ik specialist op het gebied van (thuis)revalidatie en kun je terecht met vragen over (elektrische) rolstoelen, tilliften, scootmobielen enzovoorts.

Meer weten over mijn aanpak bij jouw klachten? Op de volgende pagina’s kun je mij direct een WhatsApp berichtje sturen of een afspraak plannen. Ik sta graag voor je klaar!