Valgevaarlijkheid ouderen is COMPLEX

Een rustige middag thuis. De Tv volg je eigelijk maar half, je dut wat in na een kopje thee. Eigelijk schik je van de deurbel. Hup snel uit die luie stoel!

Jongeren en volwassenen zullen hun hand er niet voor omdraaien. Maar bij de gemiddelde oudere liggen er gevaren op de loer. Gevaren die ervoor kunnen zorgen dat je komt te vallen. Het vloerkleed rolt op, je bent duizelig na het lange zitten, het is ongemerkt al schemerig geworden. In deze situatie is de kans op een heupbreuk onnodig groot!

Als fysiotherapeut aan huis werk ik veel samen met thuiszorg, verpleging en ergotherapie. Als er één probleem complexer is dan je zou denken dan is het wel valgevaarlijkheid. Veel patiënten belanden na een nieuwe heup binnen 5 jaar weer in het ziekenhuis. Maar waar ligt dit nu aan? Een ezel stoot zich toch nooit twee keer?

De oorzaken zijn legio en als fysiotherapeut kost het een tijdje voordat je gaat inzien waar de problemen liggen. Voor mij heeft de cursus “geïntergreerde thuiszorg” veel inzicht gegeven, maar het meest leer je bij de patiënten thuis.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat slaapmedicatie een grote boosdoener is voor de valpartijen in huis. Het betreft een epidemiologisch onderzoek naar veiligheid van slaapmedicatie. Uiteraard is slaapmedicatie niet de enige risicofactor om te vallen.

In de praktijk bemerk ik eigelijk drie type gevaren:

1 Gevaren gelegen binnen de patiënt (slaappillen, dementie, evenwichtstoorissen)
2 Gevaren gelegen in de omgeving (schemering, kleden, rollator buiten handbereik)
3 Gevaren door externe prikkels (verpleging niet consistent, de deurbel, ontwetenheid van de familie)

Om deze gevaren te verminderen is samenwerking tussen thuiszorg, ergotherapie, fysiotherapie maar ook specialistische zorg noodzakelijk. Hierbij moet de patiënt en de mantelzorger centraal staan.

Niet alleen de medicatie is het probleem. Er moet goed gekeken worden naar alle overige factoren om een oudere te kunnen helpen bij valgevaarlijkheid. Daarnaast kost het tijd en vertrouwen om verandering teweeg te brengen, zeker in iemand zijn eigen huis. Daarom hoop ik dat fysiotherpie en thuiszorg niet worden vergeten. Het verminderen van slaapmedicatie kan is specifieke gevallen helpen maar er is meer nodig om te voorkomen dat iemand valt!

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s